Seminar privind educaţia parentală desfăşurat la Şcoala Gimnazială nr. 3 | Primăria oraşului Rovinari
Pagina contact
Arhivă
Adrese diverse

Seminarul ”EDUCAŢIA PARENTALĂ”  s-a desfăşurat în cadrul Şcolii Generale Nr. 3 Rovinari şi a avut următoarele obiective:

• Dezvoltarea unor atitudini stimulative  şi de sprijin fata de părinţi în rândul personalului didactic;
• Conştientizarea părinţilor asupra rolului lor activ şi pro-activ in educaţia copilului;
• Încurajarea unei comunicări eficiente între membrii comunităţii în promovarea educaţiei parentale în special şi a educaţiei pentru sănătate în general.

Seminarul a vizat educaţia părinţilor ca fiind  o cale de îmbunătăţire a situaţiei copilului în familie. Au participat alături de cadrele didactice,  consilierii locali şi părinţii copiilor din cadrul şcolii.
În cadrul seminarului au fost prezentate următoarele teme:
– Healthy lifestyle education
– Educaţie parentală
– Rolul familiei
– Familia din perspectivă socială
– Familia are în mod evident nevoie de sprijin.
– Perspectiva părintelui
– Principii în educaţia părinţilor

Cum să educăm copilul : Strategii de educaţie, aplicaţie practică: Metode  pozitive de educaţie vs metode negative de educaţie, argumente pro şi contra, discuţii, concluzii, exemple. Participanţii au fost împărţiţi în două echipe de lucru şi au elaborat argumente pro educaţie prin metode pozitive şi argumente pro educaţie prin metode negative. Argumentele pro educaţie prin metode pozitive sugerate de participanţi au fost următoarele: să iubim copilul ca să poată iubi la rândul lui, să-i oferim modele pozitive, să-şi formeze propria personalitate altruistă, să poată deosebi binele de rău, să respecte regulile, să se adapteze societăţii, să socializeze, să fie un exemplu pentru cei din jur.

Argumentele pro educaţie prin metode negative sugerate de participanţi au fost următoarele: aşa au fost educaţi şi părinţii, doar aşa înţelege, este o soluţie rapidă şi din lipsa timpului o folosim, nu înţelege de vorbă bună, aşa vede cine este şeful, exemple de copii care au fost educaţi prin bătaie şi au ajuns cineva. Cele două echipe au discutat cele două variante de a educa copilul şi au ajuns la concluzia că de cele mai multe au folosit amândouă metodele,  în funcţie de stare şi de disponibilitatea de timp, dar pe viitor se vor concentra mai mult pe metode pozitive de a educa copilul.

Cum recompensăm copilul: recompense sociale, recompense materiale, mituri despre recompensele sociale. S-au purtat discuţii legate de modalităţile de a recompensa copilul, o mămică a intervenit şi a spus că este foarte riguroasă cu laudele la adresa fetiţei deoarece în repetate rândul atunci când şi-a lăudat copilul acesta a făcut foarte multe greşeli. Motiv pentru care a renunţat la laudă şi a devenit critică. Intervenţiile celorlalţi participanţi au susţinut utilizarea recompenselor ca pe o modalitate optimă de a încuraja şi motiva copilul pentru a repete comportamentele pozitive. Educaţie pentru sănătate :Obezitate, adicţie (tutun, droguri, alcool, alimente nesănătoase, internet ), boli cu transmitere sexuala, igiena personala, anturajul, contracepţia, sarcina, avortul, sexualitate.
Evaluarea realizată la sfârşitul seminarului a subliniat importanţa evenimentelor comune desfăşurate în cadrul şcolii la care să participe cadrele didactice, părinţii şi copii, astfel reţinem următoarele mesaje:

“ Este necesar ca acest lucru să fie făcut mai des. Mi-a dat încredere că metodele pe care le folosesc cu copiii mei sunt bune, sigur mai am de făcut unele îmbunătăţiri. “
“Voi informa şi eu alte persoane din jurul meu şi voi fi mai comunicativă cu copilul meu.”
“ O experienţă nouă, am învăţat multe aş dori să mai lucrez în echipă.”
“ Mi-a făcut plăcere să particip la acest seminar, voi aplica la clasă ceea ce am învăţat aici.”
“ Un nou mod de a-mi proteja copilul. Am învăţat lucruri noi despre cum să comunic cu copilul meu.”
“ Astăzi am învăţat să acord mai multă atenţie copiilor, informaţiile le voi folosi cu multă responsabilitate. La acest seminar ar fi trebuit să fie prezenţi copii şi taţi.”
“ Un nou mod de a-mi proteja copilul. Am învăţat despre droguri, sănătate şi alcool.”
“ Recomand ca astfel de cursuri să se mai ţină.”
“ Consider că proiectul ar trebui susţinut şi în faţa altor părinţi ai copiilor din şcoala respectivă.”
“Astăzi am învăţat câteva lucruri noi, cum să lucrez în echipă, cum să îmi educ copiii mai bine. Tot ce am învăţat astăzi voi transmite şi altor persoane pe care le cunosc şi o să încerc să le folosesc şi în cadrul familiei mele. Pe viitor ar fi benefice asemenea seminarii cu o frecvenţă mai mare. A fost o experienţă nouă.

    
Cauta
Retele Sociale