Mica Unire, sărbătorită mâine și la Rovinari | Primăria oraşului Rovinari
Pagina contact
Arhivă
Adrese diverse

Ziua de 24 Ianuarie va fi marcată mâine și la Rovinari. Vom sărbători așa cum se cuvine împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.   

Manifestările vor debuta mâine, 24 Ianuarie, de la orele 11:00, cu intonarea imnului național. Un sobor de preoți vor susține apoi o slujbă religioasă. In continuare vor fi susținute alocuțiuni iar mai apoi vor fi depuse coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor, amplasat pe Bulevardul Minerilor din oraș. 

Evenimentul se va încheia cu un spectacol de dans și muzică populară, susținut de Ansamblul „Jiulețul” din Rovinari.  

 Unirea Moldovei și a Țării Românești a avut loc la jumătatea secolului al 19-lea, prin apropierea economică și culturală a celor două țări, care a cunoscut o etapă decisivă și ireversibilă prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. 

Uniunea vamală între Moldova și Țara Românească a început încă din 1848, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și a lui Gheorghe Bibescu. În urma Adunării ad-hoc din 1857, în care a avut loc un vot popular favorabil unirii celor două țări, a dus la Convenția de la Paris din 1858, prin care înțelegerea Marilor Puteri a dus la acceptarea uniunii formale dintre Moldova și Țara Românească, care vor avea guverne diferite și unele instituții comune. 

În 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a condus cele două state într-o uniune personală. Trei ani mai târziu, în 1862, cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, astfel realizându-se unirea politică. În 1866, după înlăturarea sa, unirea a fost consolidată de principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, succesorul său, iar constituția din acel an a denumit noul stat România. 

    
Cauta
Retele Sociale