Programul Erasmus+ un succes pentru Colegiul ‘Gheorghe Tatarescu’ Rovinari | Primăria oraşului Rovinari
Pagina contact
Arhivă
Adrese diverse

KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices
KA219 – Strategic Partnerships for Schools Only
Project 2017-1-LT01-KA219-035161_3
LEARNING FOR HEALTHY LIFESTYLE-LOHL

Colegiul Gheorghe Tătărescu Rovinari a găzduit în perioada 22-26 ianuarie 2018 prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+KA2- Parteneriate strategice în domeniul şcolar- proiecte doar între şcoli cu titlul „Learning for Healthy Lifestyle”al cărui coordonator este Lituania iar parteneri România, Portugalia, Turcia şi Danemarca.

Scopul proiectului îl reprezintă promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse intre 12-16 ani ,vârste la care adolescenţii pot fi influenţati uşor atât de media cât si de apropiaţii lor într-un mod negativ ,susţinut prin schimbul de bune practici pe care îl implică, activităţi centrate pe elev care să-i ajută să si insuşească abilitaţile şi competenţele unui stil de viaţă sănătos.

Programul acestei mobilităţi a implicat activităţi de predare -învăţare şi cross-curriculare vizând adoptarea şi practicarea unui stil de viaţă sănătos, precum şi prezentări ale şcolilor şi ale sistemelor educaţionale specifice fiecărei ţări partenere.

Activităţile au fost deschise prin câteva exerciţii de spargere a gheţii cu ajutorul cărora elevii şi cadrele didactice din unităţile şcolare partenere au reuşit să se cunoască; astfel, d-ra prof. Pătrulescu Corina şi d-na prof. Vătău Roxana au reuşit prin intermediul unei activităţi bazate pe joc să creeze o atmosferă relaxantă, încurajând participanţii să interacţioneze.

În prima zi a mobilităţii toţi partenerii implicaţi în proiect au participat la o activitate cu tema

Coloranţii în vieţile noastre”, coordonată de d-na prof. Pusdrea Mariana şi laborant Chiru Adina împreună cu elevii clasei a XII-a A care s-a desfăşurat în laboratorul de chimie al colegiului. Prin intermediul acestei activităţi a fost evidenţiată latura practică pe care o implică această disciplină, elevii realizând experimente cu ajutorul culorilor extrase din diferite legume, ulterior creând jocuri cromatice care i-au încântat pe oaspeţi.

O altă activitate interdisciplinara s-a intitulat Gadgeturi pentru un stil de viaţă sănătos, coordonată de prof. Fârţă Dumitru şi prof. Vaihel Mihai, care a avut ca obiectiv conştientizarea importanţei unui stil de viaţă sănătos susţinut prin modul în care tehnologia de ultimă generaţie îşi pune amprenta asupra existenţei noastre. În cadrul acestei activităţi au fost prezentate elementele care compun un stil de viaţă sănătos pornind de la o alimentaţie corespunzătoare, mişcare şi odihnă. Gadgeturile menţionate au fost: detectorul de nitraţi, brăţara fitness, detectorul de ultraviolete şi cântarul inteligent care măsoară greutatea corporală, indicele de masă corporală, conţinutul de apă, procentul de grăsime, masa musculară şi cea osoasă. La finalul acestei activităţi, fiecare elev din proiect şi-a calculat indicele de masă corporală(IBM).

Având în vedere că un stil de viaţă sănătos implică pe lângă o alimentaţie corespunzătoare şi multă mişcare, partenerii au participat la lectie de educatie fizica unde au urmarit o demonstraţie sportivă, un exemplu de bună practică, coordonat de dl prof. Tîlvescu Cristian, care a constat în prezentarea unui joc sportiv tradiţional, oina. Această activitate a fost una interactivă, partenerii implicându-se activ în derularea ei.

Oaspeţii au avut prilejul să viziteze Primăria oraşului Rovinari, fiind întâmpinaţi cu multă căldură de domnul primar Robert Filip care a apreciat importanţa derulării unor astfel de proiecte în care sunt implicaţi elevii si parintii si a fost de acord ca in decursul anului o echipa formata din reprezentanti ai primariei si ai unui O.N.G din orasul Rovinari sa consilieze atat elevi -100 cat si 20 parinti si sa desfasoare o campanie de informare a unui stil de viata sanatos .

În cea de-a doua zi a mobilităţii au fost desfăşurate alte activităţi cross-curriculare având ca scop implicarea şi antrenarea continuă a participanţilor; astfel, prin intermediul Piramidei Alimentelor, activitate coordonată de d-nele prof Popescu Mirabela, Guia Roxana şi Iacob Lăcrămioara, a fost evidenţiată importanţa unei alimentaţii sănătoase în viaţa fiecărei persoane, susţinute printr-un stil de viaţă sănătos atât din punct de vedere fizic, cât şi mental; elevii implicaţi în proiect coordonaţi de d-ra profesoara Pătrulescu Corina au desfăşurat o activitate practică, „Salata de fructe”, prin care s-a urmărit conştientizarea importanţei consumului regulat de fructe proaspete.

Pentru a consolida aspectele prezentate, am beneficiat de sprijinul unor specialişti în domeniul medical care ne-au adus în atenţie avantajele un stil de viaţă sănătos. D-na doctor Scafeş Loredana a făcut o prezentare Power Point privind respectarea principiilor unei nutriţii optime care să implice cantităţi potrivite, variate şi echilibrate corelate cu eliminarea stresului. D-na profesoara Crăc Elena a coordonat o activitate practică prin intermediul căreia toţi cei prezenţi au trebuit să diferenţieze alimentele sănătoase de cele nesănătoase.

Find o mobilitate de tip blended au fost intocmite cele doua protocoale in care s au stabilit cele doua programe de predare ,unul cu durata de 1h si celalalt -2h pe care fiecare tara le va integra in cadrul unei discipline si doua evenimente realizate de elevi :1.Cookery Book (carte de bucate ) retete cu imagini si Video file:school pupils activities to stay happy and healthy (fisier video cu activitati scolare ale elevilor in care isi exprima fericirea si sanatatea.

A fost definitivate chestionarele pentru 100 elevi si pentru 20 parinti urmand ca pana in data de 26 februarie 2018 sa fie interpretate rezultatele ,centralizate si trimise coordonatorului din Lituania.

Au fost prezentate materiale video(ppt.uri) despre fiecare tara si scoala partenera,despre cultura si traditiile specifice acestora.

Au asistat la un program artistic coordonat de d-nii prof Burlan Grigore, Mecikowschi Diana şi Lungu Ana Maria care a cuprins muzică populară tradiţională, uşoară şi dansuri moderne.

Pentru că un stil de viaţă sănătos implică un mediu curat şi multă mişcare, participanţii au profitat de activităţile sportive in aer liber desfăşurate în staţiunea montană Rânca, unde au practicat sporturi de iarnă şi au vizitat Centrul Salvamont Gorj, fiind întâmpinaţi de dl Ştefurac Cosmin.

Indiferent de natura lui, sportul este important, iar mişcarea prezintă multiple beneficii pentru corp şi minte. În categoria exemplelor de bună practică pot fi încadrate activităţile organizate în colaborare cu Clubul Sportiv Jiul Rovinari, care au constat în jocuri demonstrative de box, minifotbal şi tenis, în care au fost antrenaţi şi partenerii proiectului.

În ultima zi a mobilităţii, cu sprijinul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Târgu Jiu reprezentat prin ghidul turistic Ştefan Eliza Aniela, a avut loc vizita culturala la Ansamblul Monumental Calea Eroilor, precum şi alte obiective turistice: Casa Barbu Gănescu, Palatul Administrativ, Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril.

Conducerea Colegiului Gheorghe Tătărescu a înmânat într-un cadru festiv certificate de participare tuturor celor implicaţi în proiect.

Echipa de proiect de la nivelul unităţii şcolare, având în componenţă pe: prof. Pătrulescu Corina – coordonator local, prof. Fârţă Dumitru- director, prof. Vătău Roxana, prof. Popescu Mirabela şi laborant Chiru Adina, si elevii Meiţă Beatrice ,Nicola Alice Stroe Gina Bianca,Roşca Ruxandra, Şurlin Maria,Bilan Raluca,Piţigoi Alexandru,Cioroianu Roberta ,Cruceru Mihaela, Firulete Ionela, Brujac Cătălin, Croicu Adelina Elena, Porumb Ştefania, Sprîncenatu Adriana, Calciu Cosmin a coordonat cu succes activităţile proiectate, astfel încât mobilitatea şi-a atins obiectivele propuse.

    
Cauta
Retele Sociale